Poziom cholesterolu jest jednym ze wskaźników mówiących o ryzyku wystąpienia chorób układu sercowo-naczyniowego. Do jego obniżania stosuje się zarówno interwencje polegające na wprowadzeniu specjalistycznej diety (ewentualnie wspomaganej suplementacją) i indywidualnie dostosowanego programu aktywności fizycznej, ale także interwencje [...]
Ostatnio usłyszałem bardzo ciekawą wiadomość — witamina B3 ma wspomagać wydolność sportowca. Naturalnie niacyna występuje w: drożdżach, wątrobie, mięsie, rybach, roślinach strączkowych, otrębach, w mniejszej ilości w: pieczywie, warzywach, owocach i mleku. Powstaje w jelitach z tryptofanu. Podsumowanie Ergogeniczny wpływ niacyny wcale nie jest [...]
[...] z cholesterolu w skórze pod wpływem promieniowania UV, to jednak w naszej strefie geograficznej możliwość ekspozycji na promieniowanie słoneczne jest ograniczona i dla nas witamina D3 jest niezbędnym składnikiem pokarmowym. Dzisiaj mamy o tyle lepszą sytuację, że wiele produktów wegańskich, takich jak przykładowo mleczka roślinne, są [...]
Większość młodych ludzi bagatelizuje wpływ słońca na skórę. Często zdarza się słyszeć argument o pięknej opaleniźnie. W rzeczywistości w miesiącach letnich człowiek potrzebuje minimalnej ilości promieniowania UV, wszystko ponad ten limit powoduje uszkodzenia i przyspiesza starzenie skóry. W krótkim horyzoncie czasowym zyskujemy efekt wizualny, ale [...]
Każdego roku w Polsce diagnozuje się około 18 000 zachorowań na nowotwór złośliwy jelita. Rak jelita grubego jest trzecim co do częstości występowania nowotworem złośliwym, na który zapadają mężczyźni, i drugim, na który chorują kobiety. Od kilku lat zachorowalność i umieralność na raka jelita grubego u obu płci wzrasta. Inne czynniki ryzyka raka [...]
[...] zarażone. Tlenek azotu i kwas askorbinowy także hamują Inflammasomy NLRP3. W modelach sepsy wykazano, że tlenek azotu hamuje aktywację NLRP3, a kwas askorbinowy (witamina C) wspomaga produkcję tlenku azotu i może działać na wielu poziomach zmniejszając stres oksydacyjny. Tak więc połączenie melatoniny ze zwiększoną dawką witaminy C [...]
Witamina A jest niezbędnym składnikiem odżywczym, który obfituje w pomarańczowych i żółtych owocach oraz warzywach. Oczywiście istnieją również inne jej źródła, jak choćby wątróbka czy warzywa liściaste. Witamina A może pomóc w utrzymaniu lepszej kondycji skóry, jak i ogólnego stanu zdrowia, poprzez ograniczenie szkód wyrządzanych przez wolne [...]
Symbolem potasu w układzie okresowym jest K i niestety niektórzy z nas mogą utożsamiać ten symbol z witaminą K. Jednak potas a witamina K to zupełnie inne związki. Niezależnie od tego oba mikroelementy są potrzebne do prawidłowego funkcjonowania organizmu, ale każdy z nich ma inne właściwości. Podsumowanie Witamina K i potas są niezbędne dla [...]
Już od dawna wiemy, iż witamina D poprzez różne mechanizmy wpływa m.in. na toczące się infekcje (np. dróg oddechowych i pozaszpitalnego zapalenia płuc). Wykazano również, że suplementacja witaminą D zmniejsza ryzyko infekcji dróg oddechowych. Prawdopodobnie witamina D indukuje rozmaite związki należące do peptydów antydrobnoustrojowych (PAD), [...]
Komponując dietę sportowca, rzadko zwracamy uwagę na to, ile znajduje się w niej witaminy E. Przyglądamy się ilości kwasów tłuszczowych omega 3, witaminie D3, K2 oraz C. W drugiej kolejności zwracamy uwagę na ilość wapnia, potasu, sodu i magnezu i to wszystko. Co jednak z witaminą E? Zapotrzebowanie osoby dorosłej na witaminę wynosi od 8 do 10 [...]
Witaminy z grupy B to mikroskładniki pokarmowe, które spełniają najdokładniej pierwotną definicję witamin – amin niezbędnych do życia. Ich cechami charakterystycznymi są: obecność w cząsteczce atomu azotu oraz współpraca z enzymami w procesach katalitycznych.
[...] się eksponować swoje ciało, co naturalnie zmniejsza ilość promieni słonecznych docierających do skóry I aktywujących witaminę D3. Jedno z badań naukowych wskazuje, że witamina D wspomaga kontrolowanie masy ciała nawet u osób, które nie mają nadwagi. W badaniu brało udział 36 000 kobiet, które stosowały 400 IU witaminy D3 oraz 1000 mg [...]
[...] dużych dawek, należy zasięgnąć opinii lekarza. A informację o wielkości ew. niedoborów możemy uzyskać za pomocą badania krwi. Witamina D razem z witaminą K? Takie połączenie wydaje się jak najbardziej na miejscu ze względu na możliwe występowanie kumulatywne suplementacji tymi dwoma witaminami razem, na poprawę niektórych parametrów zdrowia.
[...] problemów zdrowotnych, od osteoporozy aż po choroby autoimmunologiczne. Podsumowanie Choć powyższe badanie wymaga jeszcze kolejnych, większych, to trzeba przyznać, że witamina D ma znaczący wpływ na nasze zdrowie, co się także wiąże z możliwościami treningowymi. Jej wpływ na kortyzol może pozytywnie wpłynąć na możliwości treningowe oraz [...]
W dzisiejszym odcinku z cyklu poświęconego deficytowym składnikom wegańskiej diety zajmiemy się problemem potencjalnego niedoboru witaminy B12, gdyż wprawdzie ten mikroskładnik pokarmowy znajdowany był w niektórych pokarmach roślinnych, to jednak jego źródłem pokarmowym mogą być w praktyce tylko produkty pochodzenia zwierzęcego. Na co musi [...]
[...] odpowiednich ilości witaminy C. Zapewne bowiem prawie wszyscy znają rolę tej witaminy w aspekcie dbanie o odporność naszego organizmu. Jednak, jak za chwilę przeczytacie, witamina C może być przydatna w znacznie większej ilości zastosowań. Witamina C a zdrowie Ochrona przeciwrodnikowa Jeśli zrobilibyśmy ankietę, z czym najczęściej kojarzy [...]
Rola wielu witamin jest przeceniana, efektem może być ich znaczne przedawkowywanie. Najbardziej znany przykład to witamina C, zdarzają się osoby, które stosują kilkadziesiąt gramów związku dziennie, wierząc, iż leczy np. nieuleczalne choroby. O ile w zwykle stosowanych dawkach witamina C ma wpływ na regenerację, stawy, syntezę kolagenu, to już jej [...]
Witamina K jest mikroskładnikiem pokarmowym z grupy witamin rozpuszczalnych w tłuszczach. W pokarmach roślinnych, za wyjątkiem fermentowanej soi i kiszonej kapusty, występuje w formie filochinonu, czyli witaminy K1, natomiast w pokarmach zwierzęcych – głównie menachinonów, czyli witaminy K2. *wg popularności sprzedaży w sklepie SFD
[...] zostaje zmniejszony o połowę. Jest to kolejny problem, obok wysokiej wrażliwości, który postanowili rozwiązać producenci suplementów diety. W VITAMIN C SLOW RELEASE witamina C jest zamknięta w mikroskopijnych kapsułkach tzw. mikropeletkach, które rozpuszczają się powoli i chronią przed gwałtownym wzrostem stężenia substancji aktywnej w [...]
Wbrew powszechnie panującej opinii witamina E to nie jest jeden związek chemiczny. Jest to cała grupa ośmiu form związków rozpuszczalnych w tłuszczach, charakteryzujący się różnym poziomem aktywności biologicznej. Witamina E najczęściej kojarzona jest z jej właściwościami antyoksydacyjnymi. Witamina E a zdrowie wątroby Gdy osobom chorym na [...]